Υπαίθριο θέατρο στο φράγμα της Θέρμης (2005)

Δήμος Θέρμης

Αρχιτεκτονική μελέτη:

Συνεργάτες:

Πόλη: Θέρμη, Θεσσαλονίκη

Ιδιοκτήτης: Δήμος Θέρμης

Επιφάνεια:

Έτος: 2005

Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση

Περιγραφή του έργου

Το Φράγμα της Θέρμης, που ήταν μια πρωτοβουλία του Δήμου Θέρμης για κατασκευή μιας τεχνικής λίμνης, αποτελεί ένα τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλους.

Σε τμήμα του χώρου αυτού οργανώνονται διάφορες πολιτιστικές οργανώσεις με πρόχειρες κατασκευές και κινητά καθίσματα.

Πρόθεση του Δήμου Θέρμης είναι να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο χώρο ώστε να μπορεί να στεγάσει ένα σύνολο πολιτιστικών δραστηριοτήτων όπως :

  • Θέατρο πρόζας και μουσικής δωματίου
  • Παραστάσεις χορού, μουσικού θεάτρου και αρχαίου θεάτρου
  • Μεγάλες συναυλίες, διάφορα shows καθώς και ομιλίες που απαιτούν μεγάλα ακροατήρια

Η μελέτη συντάχθηκε σε στενή συνεργασία με τον Δήμο και στηρίχθηκε σε ειδική έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτόν.

Η μελέτη επιχειρεί την “ανασύνταξη” ενός τυπικού αρχαιοελληνικού θεάτρου έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκφραστικές απόψεις αλλά και στο συγκεκριμένο κτηριολογικό πρόγραμμα για διαφορετικά μεγέθη ακροατηρίων ανάλογα με την κάθε εκδήλωση.

Το κοίλον του θεάτρου χωροθετείται με τον κύριο εγκάρσιο άξονά του σε γωνία περίπου 60ο προς τη γραμμή βορρά – νότου έτσι ώστε να προστατεύεται από τους επικρατούντες βορειοδυτικούς ανέμους και παράλληλα να έχει τη ζώνη της σκηνής σε επαφή με τη λίμνη.

Η διάταξη αυτή δίνει και τη δυνατότητα αξιοποίησης της φυσικής κλίσης του εδάφους επιτρέποντας παράλληλα, κάτω από το επίπεδο των κερκίδων, την ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποστηρικτικών λειτουργιών.

Με βάση την υποβοήθηση της κίνησης ατόμων με ειδικές ανάγκες αναπτύχθηκε ένα σύστημα κεκλιμένων μονοπατιών για την προσέγγιση κάθε διαζώματος του θεάτρου, δίδοντας έτσι και την ευκαιρία και στα υπόλοιπα άτομα να πραγματοποιούν μια “βόλτα” κατά την προσέλευσή τους στο θέατρο όπου μπορούν να απολαύσουν το ιδιαίτερου φυσικού κάλους τοπίο.