Το νέο δημοτικό σχολείο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια (2016)

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κ. Αντωνίου, Ε. Κάστρο

Συνεργάτες:

Πόλη: Δήμος Πυλαίας, Θεσσαλονίκη

Ιδιοκτήτης: Κολέγιο Ανατόλια

Επιφάνεια:

Έτος: 2016

Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση

Περιγραφή του έργου

Το δημοτικό σχολείο του Κολλεγίου Ανατόλια λειτουργεί σήμερα σε δυο ανεξάρτητες κτηριακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται η μια στο campus Β (πρώην αρρένων) και η άλλη στα Λεωνίδια, μια έκταση που απέχει περίπου 500 μέτρα από το campus B.

Μετά την αγορά της έκτασης των Λεωνιδίων αποφασίστηκε η λειτουργία ενός νέου δημοτικού σχολείου που θα περιλάμβανε το σύνολο όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων στη συγκεκριμένη έκταση. Για το σκοπό αυτό το Κολλέγιο προκήρυξε πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσκαλώντας 7 από τα πλέον γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία που διαθέτουν σχετική εμπειρία σε κτήρια εκπαίδευσης.

Στη πρόταση της ΑNCA στο συγκεκριμένο διαγωνισμό επιχειρήθηκε η ενσωμάτωση όλων των σύγχρονων εκπαιδευτικών αντιλήψεων σε ένα κτήριο που θα ήταν ιδιαίτερα φιλικό περιβαλλοντικά.

Η επαφή των παιδιών με τη φύση σε μια περίοδο όπου η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία αποτέλεσε πρωταρχικό μέλημα της πρότασης. Παράλληλα όμως η ικανοποίηση της ανάγκης για κοινωνικοποίηση των μαθητών με τη δημιουργία χώρων και υπο-χώρων για συνεύρεση των μαθητών σε μικρές και μεγάλες ομάδες – εκτός της τυπικής εκπαιδευτικής διαδικασίας – ήταν και αυτός σημαντικός στόχος στην οργάνωση της κτηριακής μάζας.

Έτσι λοιπόν δύο πτέρυγες όπου αναπτύσσεται το σύνολο των βασικών εκπαιδευτικών λειτουργιών με κυματοειδή γεωμετρία διασταυρώνονται για να δημιουργήσουν τον βασικό κεντρικό χώρο. Στο χώρο αυτό και σε διάφορα επίπεδα χωροθετούνται όλες οι κοινόχρηστες εκπαιδευτικές λειτουργίες (βιβλιοθήκη, είσοδος αίθουσας εκδηλώσεων κλπ.) ενώ στο ισόγειο ο χώρος αυτός προορίζεται για τα διαλείμματα των μαθητών όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την υπαίθρια ανάπτυξή τους.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο διαχωρισμό των ζωνών λειτουργίας του κτηρίου. Η κύρια ζώνη της βασικής εκπαίδευσης όπου αποκλειστικά ανήκει στους μαθητές και του διδάσκοντες  ορίζεται στη νοτιοδυτική ζώνη ενώ οι χώροι διοίκησης και οι χώροι που δέχονται και εξωτερικούς επισκέπτες (αίθουσα εκδηλώσεων, γυμναστήριο, γραφεία διοίκησης κλπ.) χωροθετούνται στη νοτιοανατολική ζώνη του οικοπέδου.

Η διαδοχή των υπαίθριων – προστατευμένων από τους επικρατούντες βορειοδυτικούς ανέμους – χώρων, η στροφή όλων των κυρίων χώρων στο νότο, οι φυτεύσεις των δωμάτων, τα ηλιακά ράφια σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας καθώς και οι ηλιακές καμινάδες επιχειρούν να προδιαγράψουν ένα περιβαλλοντικά φιλικό κτήριο.