Προσθήκη αίθουσας και επανάχρηση των παλαιών ανακτόρων και του φρουρίου της Κέρκυρας

(για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου)

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κ. Αντωνίου, Ε. Κάστρο

Συνεργάτες:

Πόλη: Κέρκυρα

Ιδιοκτήτης: Υπουργείο Πολιτισμού

Επιφάνεια: 

Έτος: 1993

Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση

Περιγραφή του έργου

Στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ο.Κ. τότε) επιλέχθηκαν τα παλαιά ανάκτορα και το φρούριο της Κέρκυρας για την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής και τη Συνέντευξη Τύπου αντίστοιχα.

Για το σκοπό αυτόν το Υπουργείο Πολιτισμού προκήρυξε σχετικό διαγωνισμό αποβλέποντας παράλληλα και τη συντήρηση και αποκατάσταση των δύο αυτών μνημείων και ιδιαίτερα του ανακτόρου με τον εξαιρετικής σημασίας ζωγραφικό και γλυπτικό διαμοσμο.

Θεμελιώδες κριτήριο στην πρόταση που παρουσιάζεται ήταν η αντιστρεψιμότητα όλων των επεμβάσεων που θα γίνουν στα δυο αυτά μνημεία.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο σχεδιασμό της αίθουσας για τη Σύνοδο Κορυφής.

Αυτή χωροθετείται στο αίθριο των ανακτόρων με θέα τη θάλασσα. Στο χώρο αυτόν αναπτύσσεται μια υαλομεταλλική κατασκευή που προσπερνά το όριο του αίθριου για να καταλήξει στον περιβάλλοντα χώρο διατηρώντας μέρος της υπάρχουσας βλάστησης. Ο χειρισμός αυτός – του ανοικτού υπαίθριου χώρου που προστατεύεται από μια ανάλαφρη υαλομεταλλική κατασκευή – πέρα από τους συμβολισμούς και συνειρμούς που δημιουργεί για τις συνεδριάσεις στις αρχέγονες δημοκρατίες, δίνει τη δυνατότητα διατήρησης του χώρο αυτού και μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, μια που η επέμβαση αυτή είναι εξαιρετικά διακριτική ως προς το μνημείο.