Πολυόροφο κτήριο Γερμανικού Προξενίου και κατοικιών (2006)

στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κ. Αντωνίου,

Ε. Κάστρο, Ε. Δισλή

Συνεργάτες:

Πόλη: Θεσσαλονίκη

Ιδιοκτήτης: Γερμανικό Κράτος

Επιφάνεια: 1.100 τ.μ.

Έτος: 2006

Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση

Περιγραφή του έργου

Το Γερμανικό κράτος είχε στην ιδιοκτησία του ένα οικόπεδο 1.100 Μ² περίπου στη νέα παραλιακή λεωφόρο (Μεγ. Αλεξάνδρου) στην περιοχή της Σχολής Τυφλών.

Στο οικόπεδο αυτό, που αποτελούσε οικοδομική μονάδα, προδιαγραφόταν με απόλυτα καθοριστικό τρόπο η ανάπτυξη 8όροφου κτηρίου με pilotis με συγκεκριμένο περίγραμμα επιφανείας 700 Μ² περίπου.

Το σκεπτικό ήταν η ανάπτυξη του γερμανικού προξενείου στον τελευταίο όροφο και στο δώμα, ενώ οι υπόλοιποι όροφοι θα ήταν διαμερίσματα κατοικιών.

Το προξενείο θα εξυπηρετείτο από ανεξάρτητη είσοδο στην pilotis του ισογείου που θα οδηγούσε σε ιδιαίτερο κλιμακοστάσιο και ανελκυστήρα.

Στόχος των προδιαγραφών του έργου – που συντάχθηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο “Π. Τζώνος, Γ. Χόιπελ και Ξ. Χόιπελ” ήταν ο λειτουργικός διαχωρισμός του προξενείου και η υψηλότητα ποιοτική στάθμη της δόμηση του κτηρίου εφαρμόζοντας και ορισμένους ειδικούς κανόνες ασφαλείας.

Στη μελέτη που συντάχθηκε εκφράζεται – στα μέτρα του δυνατού εξαιτίας του απόλυτα προσδιορισμένου περιγράμματος της οικοδομικής μονάδας – μορφολογικά η παρουσία του προξενείου στον 8ο όροφο ενώ η πλήρης ορθομαρμάρωση των όψεων υπάκουε στις ισχύουσες ποιοτικές προδιαγραφές του κτηρίου. Η στιβαρότητα του όγκου έτσι όπως προκύπτει από τα χρησιμοποιούμενα υλικά και το περίγραμμά του εξισορροπείται από τις ανάλαφρες υαλομεταλλικές κατασκευές που χρησιμοποιούνται στους εξώστες αλλά και σε άλλα σημεία του κτηρίου.