Κλειστό Κολυμβητήριο Στη Βέροια (2004)

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κ. Αντωνίου, Ε. Κάστρο

Συνεργάτες: Ε. Δισλή, Γ. Τσοπάνογλου

Πόλη: Βέροια

Ιδιοκτήτης: Δήμος Βέροιας

Επιφάνεια:

Έτος: 2004

Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση

Περιγραφή του έργου

Το κτήριο προορίζεται να στεγάσει τις αθλητικές δραστηριότητες, σε ολυμπιακό επίπεδο, της κολύμβησης, το υδατοσφαίρισης και της συγχρονισμένης κολύμβησης.

Διαθέτει μια κολυμβητική δεξαμενή διαστάσεων 25,00 Μ x 50,00 Μ και μια δεξαμενή εκμάθησης 10,00 Μ x 12,50 Μ καθώς και κερκίδες για 1000 θεατές, δημοσιογραφικά θεωρεία και θέσεις επισήμων ατόμων.

Στο σχεδιασμό του κτηρίου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργειακή συμπεριφορά του. Η στροφή των κύριων χώρων στο νότο εξασφαλίζουν άμεση θέρμανση από την ηλιακή ακτινοβολία ενώ παράλληλα η δυνατότητα των μεγάλων διαστάσεων των ανοιγόμενων υαλοστασίων μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τα φορτία για ψύξη κατά τους θερινούς μήνες.

Εξαιτίας των ιδιαίτερα περιορισμένων διαστάσεων του οικοπέδου και της επιθυμίας στροφής των κυρίων χωρίς στο νότο τα αποδυτήρια, οι χώροι προσπέλασης, οι κερκίδες και το foyer χωροθετήθηκαν σε επάλληλη διάταξη με τη στάθμη των δεξαμενών κολύμβησης να βρίσκεται ανάμεσα στη στάθμη των αποδυτηρίων και του κάτω διαζώματος των κερκίδων.