Κλειστό Κολυμβητήριο ΣΕΟ Ποσειδώνιο ΕΑΚ Θεσσαλονίκης (1992)

Αρχιτεκτονική μελέτη:

Συνεργάτες:

Πόλη:

Ιδιοκτήτης:

Επιφάνεια:

Έτος: 

Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση

Περιγραφή του έργου

Πρόκειται για ένα πλήρες κολυμβητικό κέντρο που μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες κολύμβησης και υδατοσφαίρισης ολυμπιακών προδιαγραφών με κερκίδες 2.000 θέσεων, δημοσιογραφικά θεωρία, θέσεις επισήμων ατόμων, αλλά και κολυμβητική δεξαμενή εκμάθησης.

Κατά μήκος της κολυμβητικής δεξαμενής αναπτύσσονται οι κερκίδες σε δύο διαζώματα και είναι υπερυψωμένες ενώ σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτές αναπτύσσονται γραμμικά όλες οι υπηρεσίες υποστήριξης των κολυμβητών (αποδυτήρια, WC, αποθήκες οργάνων, ιατρείο, γραφεία προπονητών κλπ.).

Η διάταξη αυτή εξασφαλίζει πολύ καλή ορατότητα καθώς και αυξημένη λειτουργικότητα στην κυκλοφορία των κολυμβητών μεταξύ αποδυτηρίων και δεξαμενής.

Η γραμμική ανάπτυξη των λειτουργιών ορίζει ένα κτήριο επίμηκες που χωροθετείται στο οικόπεδο σε παράλληλο άξονα της επέκτασης της οδού 25ης Μαρτίου.

Η διάταξη αυτή στρέφει όλες τις βοηθητικές λειτουργίες του κτηρίου βορειοδυτικά που λειτουργούν ως χώροι ανάσχεσης των επικρατούντων ανέμων ιδιαίτερα τον χειμώνα. Παράλληλα ένα συνεχές ανοιγόμενο υαλοστάσιο αναπτύσσεται σε όλη την νότια πλευρά που λειτουργεί στην ουσία ως θερμοκήπιο ενώ ειδικό σύστημα περσίδων αναιρεί την ενδεχόμενη θάμβωση των θεατών και των αγωνιζομένων.

Η απουσία μεγάλων κτηριακών όγκων στην άμεση ζώνη του κτηρίου και η μικρή απόστασή του από τη θάλασσα οδήγησαν στην αναζήτηση μιας ανάλαφρης και αναλυτικής μορφολογίας.

Η εν σειρά 13 – ανακουφιστικοί των φορτιών της επικάλυψης – ιστοί, τα 4 εξωτερικά ελεύθερα κλιμακοστάσια, οι αντηρίδες στις πλάγιες όψεις και οι ημιυπαίθριοι ισόγειοι χώροι που ορίζουν την κεντρική είσοδο του κτηρίου εκφράζουν την παραπάνω αναζήτηση.