Ηλιακό κλειστό γυμναστήριο (1984 - 86)

Πόλη: Θεσσαλονίκη

Έτος: 1984-1986

Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση

Περιγραφή του έργου

Πέρα από το σχεδιασμό ενός τυπικού – κατά το περιεχόμενο των χρήσεων – κλειστού γυμναστηρίου – η μελέτη απέβλεπε στην πειραματική σχεδίαση ενός αντίστοιχου τύπου κτηρίου που θα ήταν ενεργειακά αυτόνομο και που θα μπορούσε να επαναληφθεί και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Για τον λόγο αυτόν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού συνεργάστηκε με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και επέλεξε το Δήμο Εύοσμου για την χωροθέτησή του. Είναι η πρώτη φορά που σε κτήριο μεγάλης κλίμακας εφαρμόζονται συστηματικά παθητικά και ενεργητικά συστήματα με στόχο τη δραστική μείωση των ενεργειακών αναγκών λειτουργίας του κτηρίου.

Η στροφή του κτηρίου στο νότο και με την ανάπτυξη ανοιγμάτων μεγάλης επιφάνειας δίνει τη δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας μέσω της διείσδυσης στη μάζα του κτηρίου της ηλιακής ενέργειας, ενώ παράλληλα τοίχοι μάζας αναπτύσσονται σε όλη τη νότια επιφάνεια του κτηρίου.

Ως προς την αξιοποίηση των ενεργητικών ηλιακών συστημάτων, αναπτύσσονται στην οροφή του κτηρίου – μέσω ενός συστήματος τριχόρδων χωροδικτυωμάτων – ένα σύνολο ηλιακών συλλεκτών επιφανείας 600 Μ² περίπου που αποταμιεύουν σε υπερμονωμένη υπόγεια δεξαμενή χωρητικότητας 250 Μ3 θερμό νερό ικανό να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης αλλά και ζεστού νερού χρήσης του κτηρίου. Σύμφωνα με τη μελέτη η ενεργειακή αυτονομία του κτηρίου αυτού μπορεί να διαρκέσει για μια εβδομάδα χωρίς ηλιοφάνεια.

Ο πιλοτικός χαρακτήρας του κτηρίου ήταν και ο λόγος πολλαπλών αξιολογήσεων κατά τη λειτουργία του (evaluation in use) και ανακοινώσεων της συνθετικής ιδέας και των αποτελεσμάτων σε πολλά επιστημονικά fora.

Δυστυχώς, παρόλη την απόλυτα επιτυχή ικανοποίηση των προγραμματικών στόχων στον σχεδιασμό του κτηρίου αυτού, δεν αξιοποιήθηκε η εμπειρία που αποκτήθηκε και σε άλλα αντίστοιχου μεγέθους και χρήσης κτήρια.