Εξοχική Κατοικία Στη Χαλκιδική

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ε. Κάστρο,

Μ. Χρυσάκη

Συνεργάτες:

Πόλη: Ν. Σύλλατα Χαλκιδικής

Ιδιοκτήτης: Ε. Κάστρο, Μ. Χρυσάκη

Επιφάνεια: 80τ.μ.

Έτος: 1982

Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση

Περιγραφή του έργου

Στην μελέτη του κτηρίου αυτού απονεμήθηκε το Β΄ βραβείο (δεν δόθηκε Α΄ βραβείο) στον Πανελλήνιο Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό που προκήρυξε το ΥΠΕΧΩΔΕ με θέμα την Κατοικία στο νομό Χαλκιδικής.

Το εξαιρετικά μικρό μέγεθος του οικοπέδου (167,0 Μ²) δεν άφηνε στην ουσία άλλη επιλογή από τη συγκέντρωση όλης της κτηριακής μάζας στο πίσω μέρος του οικοπέδου έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ουσιαστικός υπαίθριος χώρος σε άμεση επαφή με ένα στενό κοινόχρηστο χώρο που οδηγεί στη θάλασσα.

Το κτήριο αρθρώνεται σε δύο διακριτές πρισματικές ενότητες που ακολουθούν τη φυσική εγκάρσια κλίση του οικοπέδου. Στην πρώτη ενότητα αναπτύσσονται το καθιστικό και η κουζίνα, ενώ στη δεύτερη δύο υπνοδωμάτια και το λουτρό.

Ένα σύστημα ξύλινων υπόστεγων έρχεται σε επαφή με το κτήριο δημιουργώντας υπαίθρια στεγασμένα καθιστικά που ακολουθούν την φυσική κατά μήκος κλίση του οικοπέδου.

Ο υπαίθριες αυτές διαμορφώσεις του οικοπέδου καταλήγουν σε ένα ημιυπόγειο χώρο που λειτουργεί ως χώρος φύλαξης ενός μικρού σκάφους.

Η ενδιαφέρουσα θέα του οικοπέδου προς τη θάλασσα και τον Όλυμπο, ο νότιος προσανατολισμός και η φυσική κλίση του οικοπέδου διευκόλυναν σε σημαντικό βαθμό τον περιβαλλοντικά ορθό σχεδιασμό του κτηρίου.

Σημαντικό ρόλο στην όλη αρχιτεκτονική σύνθεση της κατοικίας έπαιξαν τόσο οι υπαίθριες διαμορφώσεις και η μορφή της περίφραξης, που αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο με το κτήριο της κατοικίας.