Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και Μουσείο στην Κοζάνη (2006)

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κ. Αντωνίου,

Ε. Κάστρο, Π. Τζώνος,

Συνεργάτες: Σ. Γαλίκας,

Θ. Χατζηγιαννόπουλος, Ε. Δισλή,

Κ. Σακαντάμης, Δ. Σκρέκη, Γ. Ριτζούλης

Πόλη: Κοζάνη

Ιδιοκτήτης: Δήμος Κοζάνης

Επιφάνεια: 5000 τ.μ.

Έτος: 2006

Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση

Περιγραφή του έργου

Η ανάγκη μετεγκατάστασης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης σε ένα πολύ μεγαλύτερο κτήριο ήταν ιδιαίτερα επιτακτική τόσο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τόμων που διαθέτει όσο – και κυρίως – για την εξαιρετική συλλογή παλαιτύπων και αρχειακού υλικού το οποίο θα έπρεπε να στεγάζεται σε ένα σύγχρονο και απόλυτα ασφαλές κτήριο.

Παράλληλα η ανάπτυξη και ενός μουσείου που θα υποστηρίζεται από το υλικό της βιβλιοθήκης αλλά και από άλλα σημαντικά ευρήματα που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης αποτέλεσε και αυτό μια από τις προτεραιότητες του Δήμου.

Η χωροθέτηση και των δύο αυτών λειτουργιών αποφασίστηκε να γίνει στο τριγωνικό οικόπεδο στον κεντρικό αστικό ιστό της πόλης. Στο οικόπεδο αυτό υπήρχαν δυο αγροτικές αποθήκες. Η γεωμετρία και η χωροθέτηση των κτισμάτων αυτών έδωσαν και το έναυσμα της όλης αρχιτεκτονικής πρότασης του κτηριακού συγκροτήματος. Η γεωμετρία των δύο βασικών κτηρίων (της βιβλιοθήκης και του μουσείου) ακολουθούν την αντίστοιχη γεωμετρία των αγροτικών αποθηκών, ενώ ο υπάρχον ελεύθερος χώρος μεταξύ των δύο αποθηκών εκφράζεται με έναν ισόγειο διαμπερή χώρο ο οποίος συνδέει το μουσείο και τη βιβλιοθήκη λειτουργώντας παράλληλα και ως χώρος πολλαπλών χρήσεων και υποδοχής του όλου συγκροτήματος.

Η συνολική επιφάνεια του συγκροτήματος είναι 5.000 Μ² περίπου.