Δημαρχείο Πυλαίας (1995)

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κ. Αντωνίου, Ε. Κάστρο,

Συνεργάτες: Π. Τζώνος, Ξ. Χόιπελ

Πόλη: Θεσσαλονίκη

Ιδιοκτήτης: Δήμος Πυλαίας

Επιφάνεια: 2250 τ.μ.

Έτος: 1995

Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση

Περιγραφή του έργου

Το οικοδομικό τετράγωνο του δημαρχείου είναι σε περίοπτη θέση του οικισμού και γίνεται αντιληπτό – μέσω μιας σημαντικής ζώνης πρασίνου – από τον κύριο οδικό άξονα που συνδέει την ανατολική Θεσσαλονίκη με το Πανόραμα.

Κεντρική ιδέα οργάνωσης της κτηριακής μάζας ήταν η συγκέντρωση όλων των αντιπροσωπευτικών χρήσεων  (γραφείο δημάρχου, αντιδημάρχων, διοίκηση) σε ένα κτηριακό συγκρότημα ενώ όλες οι υπόλοιπες “καθημερινές” λειτουργίες του Δήμου συγκεντρώνονται σε ένα δεύτερο κτηριακό συγκρότημα.

Τα δύο αυτά κτήρια οργανώνουν μια εσωτερική πλατεία από την οποία αναπτύσσονται οι κεντρικές προσβάσεις στις δύο αυτές ενότητες που ενοποιούνται λειτουργικά μέσω μιας πεζογέφυρας που βρίσκεται σε ψηλότερο επίπεδο.

Η διάταξη αυτή της κτηριακής μάζας δίνει τη δυνατότητα διαφορετικής μορφολογικής και γεωμετρικής οργάνωσης των δύο κτηρίων που στην ουσία εκφράζουν τις δύο βασικές λειτουργικές ενότητες ενός δημαρχείου, την ενότητα της κεντρικής διοίκησης και την ενότητα των διοικητικών υπηρεσιών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο κτήριο εφαρμόζεται ένα εξειδικευμένο σύστημα βαθιάς γεωθερμίας που καλύπτει τις ανάγκες του για θέρμανση και ψύξη.