Δημαρχιακό μέγαρο Θέρμης (2009)

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κ. Αντωνίου,

Ε. Κάστρο, Π. Τζώνος, Σ. Γαλλίκας,

Θ. Χατζηγιαννόπουλος

Συνεργάτες: Ε. Δισλή, Κ. Σακαντάμης,

Δ. Σκρέκη, Α. Κατσιαδάκη

Πόλη: Θέρμη, Θεσσαλονίκη

Ιδιοκτήτης: Δήμος Θέρμης

Επιφάνεια: 6500τ.μ.

Έτος: 2007-2009

Κλικ στην εικόνα για μεγένθυση

Περιγραφή του έργου

Τόσο η επιλογή της θέσης του κτηρίου στον οικισμό, όσο ηεκτίμηση του μεγέθους, του κτηριολογικού προγράμματος και της λειτουργικής διάρθρωσής του ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης και συστηματικής συνεργασίας των μελετητών με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Στη μελέτη του κτηρίου απονεμήθηκε το Α΄ βραβείο του Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που διοργάνωσε το αρχιτεκτονικό περιοδικό “ΔΟΜΕΣ” για την καλύτερη μελέτη του έτους 2009.

Το κτήριο στεγάζει το σύνολο των Υπηρεσιών του Δήμου οι οποίες οργανώνονται περιμετρικά ενός αιθρίου που στόχο έχει τη δημιουργία ενός ιδιαίτερου και ελεγχόμενου περιβάλλοντα, τόσο για τους χρήστες όσο και για τους εργαζόμενους.

Η απλότητα των συνθετικών χειρισμών, το χαμηλό ύψος, η χρήση γνωστών παραδοσιακών υλικών, η ποιοτική διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου καθώς και η ευκολία πρόσβασης στις διάφορες υπηρεσίες του Δήμου δημιουργούν ένα οικείο και φιλικό περιβάλλον για τον πολίτη, μια νέα εικόνα για το σύγχρονο Δημαρχείο. Παράλληλα το κτήριο αναπτύσσει στις δύο στάθμες του υπογείου ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης έτσι ώστε όλοι όσοι συναλλάσσονται με το Δήμο να έχουν τη δυνατότητα εύκολης στάθμευσης του οχήματός τους.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι όλος ο σχεδιασμός του κτηρίου χαρακτηρίζεται περιβαλλοντικά ορθός. Χρησιμοποιεί τη γεωθερμία και αναπτύσσει σημαντικές επιφάνειες φωτοβολταϊκών ενώ το υαλοστάσιο του εκθεσιακού χώρου λειτουργεί ως θερμοκήπιο.